Manapság már minden rendezvényen található vattacukor árus, sőt e rendezvények már el sem képzelhetőek nélküle!
„Hogyan lesz a kristályos állagú cukorból pehelyszerű édesség?”
A vattacukrot két amerikai édességkészítő, William Morrison és John C. Wharton találta fel 1897-ben, a Tennessee állambeli Nashville-ben. Rájöttek arra, hogy egy megfelelő gépezet segítségével a finomra őrölt cukor állaga megváltoztatható, könnyű, pelyhes finomság készíthető belőle. Az új édességet „Fairy Floss” névre keresztelték, ez magyarul annyit tesz: tündérpehely.
Az általuk kidolgozott korabeli vattacukor-készítő gép elve a mai napig is változatlanul ugyanaz! A finom kristálycukrot (a hozzáadott színezékkel és ízesítő anyaggal elegyítve) a vattacukor készítő gép középén nagy sebességgel forgó fejbe töltik, amely rendszer magas hőmérsékletre hevíti a cukor keveréket, és megolvasztja azt.
A fej tehát nagy sebességgel forog, mely következtében a folyékony cukorkeverék a centrifugális erő hatására a forgó, felhevített fej szélére csapódik, ahol egészen apró lyukakon a levegőre érve megszilárdul. Az olvadt cukor tehát vékony szálacskák formájában elhagyja a fejet, és a szabad levegőre érve a levegő hatására selymes szálacska formájává alakul.
A szálacskákat hurkapálcára tekergetve szedi össze a készítő, és készen is van az édesség!
Gyermek-napok,falu-városnapok, családi napok, esküvők, zsúrok rendezvényein szoktunk felkérésre rendszeresen megjelenni.